Čo je histamínová intolerancia ?
Histamínová intolerancia (HIT) je porucha charakterizovaná nedostatočným rozkladom histamínu nahromadeného v organizme. Neznášanlivosť histamínu teda nie je potravinová alergia. HIT postihuje 2 – 3 % populácie, prevažne ženy po 40. roku života.
Histamín je chemikália zodpovedná za niekoľko hlavných funkcií:
– vysiela správy do mozgu
– spúšťa uvoľňovanie žalúdočnej kyseliny na podporu trávenia
– uvoľňuje sa po zranení alebo alergickej reakcii ako súčasť vašej imunitnej reakcie
Ak sú hladiny histamínu v tele príliš vysoké alebo ak sa nedokážu správne rozložiť, môže to ovplyvniť vaše normálne telesné funkcie.
Príznaky histamínovej intolerancie
Histamín je spojený s bežnými alergickými reakciami a symptómami. Mnohé príznaky bežných alergií sú podobné tým, ktoré vyplývajú z intolerancie histamínu. Zatiaľ čo alergickú reakciu organizmu vyvoláva nesprávna reakcia imunitného systému na alergény, v prípade neznášanlivosti histamínu ide o nerovnováhu medzi histamínom a enzýmom DAO. Aj keď sa môžu líšiť, medzi niektoré bežné reakcie spojené s touto neznášanlivosťou patria:
– bolesti hlavy alebo migrény
– upchaný nos
– únava
– žihľavka
– tráviace problémy
– nepravidelný menštruačný cyklus
– nevoľnosť
– zvracanie
V závažnejších prípadoch intolerancie histamínu sa môžu vyskytnúť:
– kŕče brucha
– opuch tkaniva
– vysoký krvný tlak
– nepravidelný srdcový rytmus
– úzkosť
– ťažkosti s reguláciou telesnej teploty
– závrate
Čo spôsobuje vysoké hladiny histamínu?
Histamín produkujete prirodzene spolu s enzýmom diamín oxidáza (DAO). DAO je zodpovedná za rozklad histamínu, ktorý prijímate z potravín. Ak sa v tele objaví nedostatok DAO a tým pádom nedokážete odbúravať histamín, môže sa u vás vyvinúť intolerancia. Ponuka našich liekov.
Niektoré dôvody, prečo by mohli byť ovplyvnené hladiny DAO enzýmov, zahŕňajú:
- lieky, ktoré blokujú funkcie DAO alebo bránia jeho produkcii
- gastrointestinálne poruchy
- potraviny bohaté na histamín, ktoré spôsobujú nesprávnu funkciu enzýmov DAO
- potraviny, ktoré blokujú enzýmy DAO alebo spúšťajú uvoľňovanie histamínu
Kontrola hladiny histamínu pomocou diéty
Potraviny, ktorým sa treba vyhnúť : Zdravá strava obsahuje mierne hladiny histamínu. Existujú však niektoré potraviny s vysokým obsahom histamínu, ktoré môžu vyvolať zápalové reakcie a iné negatívne príznaky.
Potraviny bohaté na histamín sú:
- alkohol a iné fermentované nápoje
- fermentované potraviny a mliečne výrobky, ako napríklad jogurt a kyslá kapusta
- sušené ovocie
- avokádo
- baklažán
- špenát
- spracované alebo údené mäso
- mäkkýše
- vyzretý syr
Existuje tiež veľa potravín, ktoré v tele spúšťajú uvoľňovanie histamínu, ako napríklad:
- alkohol
- banány
- paradajky
- fazuľa
- papája
- čokoláda
- citrusové ovocie
- orechy, najmä vlašské orechy, kešu a arašidy
- potravinárske farbivá a iné prísady
Potraviny, ktoré blokujú výrobu DAO v tele :
- alkohol
- čierny čaj
- mate čaj
- zelený čaj
- energetické nápoje
Potraviny, ktoré sa odporúčajú jesť :
Ak trpíte neznášanlivosťou histamínu, začlenenie potravín s nízkym obsahom histamínu do vašej stravy môže pomôcť zmierniť príznaky. Neexistuje nič ako diéta bez histamínu. Pred odstránením potravín zo stravy sa poraďte s dietológom.
Niektoré potraviny s nízkym obsahom histamínu zahŕňajú:
- čerstvé mäso a čerstvo ulovené ryby
- iné ako citrusové ovocie
- vajíčka
- zrná neobsahujúce lepok, ako napríklad quinoa a ryža
- náhrady mlieka, ako je kokosové mlieko a mandľové mlieko
- čerstvá zelenina okrem paradajok, avokáda, špenátu a baklažánu
- jedlé oleje, ako napríklad olivový olej
Diagnostika intolerancie histamínu
Pred stanovením diagnózy váš lekár vylúči ďalšie možné poruchy alebo alergie, ktoré spôsobujú podobné príznaky. Lekári môžu tiež navrhnúť, aby ste po 14 až 30 dňoch dodržiavali diétu. Táto diéta si vyžaduje, aby ste odstránili všetky potraviny s vysokým obsahom histamínu alebo histamínových spúšťačov a pomaly ich znova zaviedli, aby ste sledovali nové reakcie. Váš lekár môže tiež odobrať vzorku krvi na analýzu, či máte nedostatok DAO.
Ďalším spôsobom diagnostikovania neznášanlivosti histamínu je tzv. prick test. Štúdia z roku 2011 skúmala účinnosť prick testu na diagnostikovanie intolerancie histamínu. Vedci urobili 156 ľuďom vpich do kože a aplikovali 1% roztok histamínu. U tých, u ktorých bolo podozrenie na intoleranciu histamínu, bol prick test pozitívny na 79 percent a odhalil malú červenú, svrbivú ranu na testovanej ploche kože, ktorá do 50 minút nezmizla.
Zhrnutie
Histamínová intolerancia by nemala byť diagnostikovaná samostatne, pretože príznaky sú podobné iným alergénom, poruchám alebo infekciám. Ak si myslíte, že môžete trpieť neznášanlivosťou alebo máte nepravidelné príznaky, povedzte to svojmu lekárovi.